„Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstane-li při kmeni, tak ani vy, nezůstanete-li ve mně.“    Jan 15:4

Ježíš řekl: „Já jsem pravý vinný kmen a můj Otec je vinař. Každou mou ratolest, která nenese ovoce, odřezává, a každou, která nese ovoce, čistí, aby nesla hojnější ovoce. Vy jste již čisti pro slovo, které jsem k vám mluvil. Zůstaňte ve mně, a já ve vás. Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstane-li při kmeni, tak ani vy, nezůstanete-li ve mně. Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti. Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese hojné ovoce…“ (Jan 15:1-5).
Co od tebe Bůh chce? Duchovní ovoce! A aby se ve tvém životě mohlo urodit, udělá pro tebe dvě věci:
1) Ukáže ti zvyky, vztahy a činnosti, které ti znemožňují duchovní ovoce nést, a pak je začne odřezávat. To ale může udělat jen tehdy, když mu to dovolíš.
2) Odhalí ti věci, které tě duchovně vyčerpávají a brání ti v nesení hojnějšího ovoce. A jeho oblíbeným vinařským nožem je jeho Slovo: „Slovo Boží je … ostřejší než jakýkoli dvousečný meč…“ (Židům 4:12). Když čteš Písmo, Bůh odřezává, co je špatné, aby to nebránilo tomu dobrému. A pak ořezává i to dobré, aby nepřekáželo tomu nejlepšímu. To je vysvětlením, proč dovolí přijít i těžkým obdobím do našeho života.
Jeden pastor to vyjádřil slovy: „Zkoušky mohou být vinařským nožem v rukou nebeského zahradníka, nástrojem, který používá k ořezání mrtvého dřeva, neplodných ratolestí a výhonků, které vysávají šťávu, abychom mohli nést více ovoce.“