„Zůstaňte ve mně, a já ve vás.“ Jan 15:4

Ratolest nenese ovoce díky nějaké své snaze, práci či námaze. Nese je díky tomu, že jednoduše „zůstává“. Co to znamená? Jak zůstáváš v Ježíšovi? Můžeme si to ilustrovat na sáčku s čajem. Když ho vložíš do šálku s horkou vodou, něco se stane. Jak sáček zůstává ponořen, čaj začíná vodu ochucovat, a ta nakonec převezme jeho chuť. A čím déle sáček ve vodě zůstane, tím více barvy i chuti z něj voda přijme. Totéž se děje, když zůstáváš v Kristu a on v tobě. Čím déle v něm zůstáváš a do čím větší hloubky se jím necháváš vést, tím více začne jeho přítomnost pronikat tvým životem.
Ratolest ovoce nevytváří, pouze jej nese. To vinný kmen ho vytváří. Ježíš řekl: „Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti. Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese hojné ovoce; neboť beze mne nemůžete činit nic“ (Jan 15:5). Bez kmene je i nejsilnější ratolest stejně bezmocná jako ta nejslabší. Co tedy znamená zůstávat v Kristu?
1) Studovat jeho Slovo. „Zůstanete-li ve mně a zůstanou-li má slova ve vás…“ (Jan 15:7). Při studiu Božího slova tě jeho Duch proměňuje.
2) Poslouchat jeho vůli. „Zachováte-li má přikázání, zůstanete v mé lásce…“ (Jan 15:10). Čím budeš Bohu blíže, tím více budeš chtít dělat to, co říká. A když budeš dělat to, co říká, začneš žít v jeho požehnání.