„Ochotně mu otvírej svou ruku…“ 5. Mojžíšova 15:8

Bůh řekl Izraelcům: „Bude-li u tebe potřebný někdo z tvých bratří … Ochotně mu otvírej svou ruku…“ (5. Mojžíšova 15:7-8). Dávání je nejušlechtilejší úroveň života. Štědří lidé zaměřují svůj čas a úsilí na to, co mohou dát jiným, ne na to, co od nich mohou získat. A čím více dáváš, tím lepším se stává tvůj postoj.
Mnoho lidí této logice nerozumí. Myslí si, že výše darů by se měla odvíjet od toho, kolik sám máš. Není však důležité, co máš, ale co s tím, co máš, uděláš. A to záleží na tvém postoji. Jedno slavné rčení to vyjadřuje slovy: „Tím, co dostáváme, si vyděláváme na živobytí, ale život vytváříme tím, co dáváme.“ Služba druhým je něco, s čím můžeš začít ještě dnes. Ať už to znamená trávit více času se svou rodinou, věnovat se perspektivnímu zaměstnanci, pomáhat lidem ve vlastním sboru či komunitě, vždy to znamená odsunout vlastní přání ve prospěch požehnání někoho jiného. Bible říká: „… ústa otevři, suď spravedlivě a zastaň se utištěného a ubožáka“ (Přísloví 31:9). Jediný způsob, jak si zachovat postoj štědrosti, je, zvyknout si věnovat svůj čas, pozornost, peníze a prostředky. Spisovatel Richard Foster řekl: „Už jen samotný akt uvolnění peněz nebo jiného bohatství v nás něco dělá, ničí démona chamtivosti.“
Zamysli se nad tím, co již dáváš, o co jsi žádán a co bys chtěl dávat. Možná máš rozumné důvody pro zamítnutí prosby o finanční výpomoc, jsou ale od Boha? Mysli na to, jaký máš pocit, když dáváš, a nech se tím vést.