„… přemýšlejte o všem … co má dobrou pověst…“ Filipským 4:8

Přiznejme si, že nemusíme chodit příliš daleko, abychom našli věci, na které bychom si mohli stěžovat. Bůh umístil Adama a Evu do rajské zahrady, kde měli vše, co potřebovali ke štěstí. A na co se zaměřili? Na ten jeden jediný strom, který nemohli mít! Bůh zázračně rozdělil moře, provázel Izraelce pouští a každý den jim poskytoval jídlo z nebe, aby neměli nikdy hlad. Ocenili to? Ano, ale jen na chvíli: „… do zpěvu se dali k jeho chvále. Rychle však na jeho činy zapomněli…“ (Žalm 106:12-13). Proto Pavel napsal: „Konečně, bratří, přemýšlejte o všem, co je pravdivé, čestné, spravedlivé, čisté, cokoli je hodné lásky, co má dobrou pověst, co se považuje za ctnost a co sklízí pochvalu. … A Bůh pokoje bude s vámi“ (Filipským 4:8-9).
Generál Robbie Risner popsal sedm let strávených ve vietnamském zajateckém táboře jako „esenci zoufalství“. Dokázal ale přežít. Jak se mu to podařilo? Sundal kryt odpadového kanálu ve své cele a objevil osamocené stéblo trávy, jediný náznak barvy v jeho bezbarvém světě. Říká se tomu „krevní transfúze pro duši“. Risner začínal každý den modlitbou vleže na podlaze s hlavou skloněnou nad kanálem a pohledem upřeným na to jediné stéblo trávy.
Když se ti v životě nedaří, musíš si vybrat, na co se zaměříš. Na strach, nebo na víru, zoufalství, nebo naději, na problémy, nebo na řešení. I když se věci nevyvíjejí podle tvých představ, pokud se zaměříš na Boha, pozvedne tě nad všechny okolnosti a uprostřed nich ti dá prožít pokoj.