„… vaše slova ať jsou dobrá, posilující tam, kde je potřeba…“ Efeským 4:29, B21

Apoštol Pavel napsal: „… vaše slova ať jsou dobrá, posilující tam, kde je potřeba, a užitečná těm, kdo je uslyší“ (Efeským 4:29, B21). Eugene Peterson to parafrázoval takto: „Říkej jen to, co pomáhá, dávej každé slovo jako dar.“ Vzpomeň si na lidi, s nimiž nejraději trávíš čas. Jak bys je popsal? Nevrlí? Zahořklí? Negativní? Samozřejmě že ne! Přinášejí povzbuzení, nikoli negativismus. Mají radost ze života.
Uvědom si, že v každém, koho dnes potkáš, zanecháš pocit buď lepší, nebo horší, nebo nijaký. Způsob, jak můžeš druhé posilovat, je vidět vztahy jako příležitost, a ne jako překážky nebo povinnosti. Jeden specialista na vůdcovství napsal: „Jedna z nejlepších věcí, kterou můžeš pro lidi udělat, a která je bude k tobě přitahovat, je, že budeš očekávat vždy to lepší, co v nich je. Říkám tomu dát každému nejvyšší známku. Pomáhá to druhým pozvednout jejich sebevědomí a zároveň to pomáhá i tobě.“
Průzkum mezi stovkami milionářů, kteří se sami prosadili, ukázal pouze jednoho společného jmenovatele. Tito velmi úspěšní muži a ženy běžně hledali v lidech to nejlepší. Benjamin Disraeli, jeden z nejlepších britských premiérů, to vyjádřil slovy: „Největší dobro, které můžete udělat pro druhého, je sdílet s ním nejen své bohatství, ale odhalit mu jeho vlastní.“ Děláš to tím, že oceňuješ, povzbuzuješ a pomáháš druhým dosáhnout jejich potenciálu. Napoleon popsal vůdce jako „obchodníky s nadějí“. Pochopil, že naděje je jednou z největších věcí ze všech. Pokud můžeš být osobou, která dává tento dar druhým, budeš k sobě lidi nejen přitahovat, ale budou ti navždy vděční.