„Od ostrova ale znenadání udeřil orkán zvaný Euroklydon…“ Skutky 27:14, B21

Loď, kterou plul Pavel do Říma, ztroskotala v bouři jménem Euroklydon, což je název pro tajfun, tornádo nebo cyklón. Z toho příběhu se můžeme naučit několik cenných lekcí:
1) Bůh může špatnou situaci obrátit ve tvé dobro. Kvůli ztroskotání Pavel skončil na Maltě a lidé tam poprvé mohli slyšet evangelium. Navíc čteme: „… když jsme měli odjíždět, přinesli nám, co jsme potřebovali na cestu“ (Skutky 28:10). Někdy může tvůj problém poskytnout Bohu prostor, aby mohl pracovat způsobem, který tě ohromí. Tvá budoucnost není a nikdy nebude v rukou člověka. Je v Božích rukou, a co Bůh vlastní, to chrání a zaopatřuje.
2) Abys dosáhl svého Bohem určeného cíle, budeš muset proplout bouřemi. Pavel napsal: „… již jsme ztráceli všechnu naději, že se zachráníme“ (Skutky 27:20). Budou dny, kdy se budeš divit, co všechno jsi zvládl, ale jen díky Boží milosti (viz Žalm 37:34).
3) Bouře odhalují, jak dobře znáš Pána. Pavel řekl: „Dnes v noci ke mně přišel anděl od Boha, kterému patřím a kterému sloužím, a řekl mi: ‚Neboj se, Pavle…‘“ (Skutky 27:23-24). V těžkých dobách objevíš sílu svého spojení s Bohem.
4) Bouře mohou přinést úspěch do situací, které zpočátku vypadají jako neúspěch. Všimni si v tom příběhu dvou konkrétních věcí: a) možná budeš muset vyhodit některé věci přes palubu, aby ses dostal do cíle (viz Skutky 27:18); b) navzdory maximálnímu úsilí občas narazíš na mělčinu (viz Skutky 27:41). Tehdy si musíš pamatovat, co ti Bůh zaslíbil a stát na tom (viz Skutky 27:25).