„Pokořte se před Pánem a on vás povýší.“ Jakub 4:10

Platí pravdivé rčení: „Pokora neznamená myslet méně na sebe, ale myslet si méně o sobě.“ To neznamená, že máš být rohožkou, o kterou si kdekdo otře boty, nebo že nemáš mít páteř, své přesvědčení a názor. Skutečná pokora znamená, uznat Boha jako zdroj všeho, co máš a všeho, co potřebuješ, a vždy pamatovat na to, abys mu za obojí vzdával chválu.
Bible říká: „I vytvořil Hospodin Bůh člověka, prach ze země, a vdechl mu v chřípí dech života“ (1. Mojžíšova 2:7). Božím záměrem pro lidstvo bylo, abychom žili v ráji a užívali si jeho přítomnosti každý den. My jsme ho ale neposlechli a rozhodli jsme se žít podle vlastních pravidel. A výsledek? Bůh řekl: „Prach jsi a v prach se navrátíš“ (1. Mojžíšova 3:19). Podívejme se pravdě do očí, v nejlepším případě jsme jen důstojný prach! Ve skutečnosti se odhaduje, že každý z nás má hodnotu méně než sto korun. Po smrti se tvé tělo obrátí v prach, a to je tvá fyzická hodnota. Celkem pokořující, ne? Takže když řídíš své luxusní auto, připomínej si, že ho řídí „méně než sto korun“. „Méně než sto korun“ žije na předměstí. „Méně než sto korun“ má na sobě značkové oblečení. „Méně než sto korun“ má v bance více peněz, než je jeho vlastní skutečná hodnota.
Pavel definoval pokoru těmito slovy: „Nesmýšlejte výš, než je komu určeno, ale smýšlejte o sobě střízlivě…“ (Římanům 12:3). Chceš vědět, co tě činí hodnotným? „… tím tajemstvím je Kristus ve vás, naděje slávy“ (Koloským 1:27, ČSP).