„Všecko mohu v Kristu, který mi dává sílu.“ Filipským 4:13

Životní okolnosti si nemůžeš vybrat, ani je nemůžeš ovládat. Vždycky se ale můžeš rozhodnout, jak na ně budeš reagovat. Pavel byl ve vězení, když napsal: „Radujte se v Pánu vždycky…“ (Filipským 4:4). Jestliže máš trvale pesimistický vztah k životu a mluvíš většinou negativně, je to velmi vážné. „V moci jazyka je život i smrt, kdo ho rád používá, nají se jeho plodů“ (Přísloví 18:21). To znamená, že tvá slova vedou buď ke smrti, nebo k životu. To je biblická pravda.
Problém je v tom, že ne vždycky poznáme, že k sobě mluvíme negativně, protože jsme si zvykli tak uvažovat. Když si o sobě neustále myslíme a říkáme takové věci jako „já jsem takový smolař“, nebo „je to příliš těžké, proč bych to měl vůbec zkoušet“, nechtěně v sobě pěstujeme zdeformovaný pohled na sebe samé. Proč se spokojovat s poraženectvím, když stačí trochu zapracovat na svém postoji, čímž bychom si mohli otevřít dveře k úžasným možnostem? Nejhorší na negativním mluvení o sobě samém je to, že tím neomezujeme jen sebe, ale i Boha. Jsi jeho vykoupené dítě, takže v sobě máš moc myslet, mluvit a jednat lépe.
Možná se ptáš, co na to říká Bible. Ano, Pavel řekl: „Tomu pak, který působením své moci mezi námi může učinit nade všechno víc, než zač prosíme a co si dovedeme představit, … buď sláva … na věky věků!“ (Efezským 3:20-21). Je na čase udělat tlustou čáru a prohlásit: „Budu o sobě říkat to, co o mně říká Bůh!“ A tady je pěkný verš do začátku: „Všecko mohu v Kristu, který mi dává sílu“ (Filipským 4:13).