„Vznikla z toho taková neshoda, že se spolu rozešli…“ Skutky 15:37-39

Pavel a Barnabáš cestovali a sloužili společně, jeden druhého povzbuzovali, bok po boku snášeli pronásledování a mnohé přivedli ke Kristu. I nejlepší vztahy se ale mohou pokazit, a ani oni nebyli výjimkou. „Vznikla z toho taková neshoda, že se spolu rozešli…“ (Skutky 15:37-39). Pavel a Barnabáš nikdy neměli v úmyslu jeden druhému ublížit. Oba byli dobří lidé a Boží království u nich bylo na prvním místě. Bůh si Pavla vybral, aby přinesl evangelium pohanům. O Barnabášovi Bible píše: „Byl to muž dobrý, plný Ducha svatého a víry…“ (Skutky 11:24). Dokázali se shodnout na tom hlavním – na opětovné návštěvě sborů, kde sloužili dříve. Rozcházeli se ale v tom, jak to udělat. Barnabáš chtěl s sebou vzít Jana, Pavel ne, ten chtěl vzít Silase. Taková situace se stává často, shodneme se na tom, co je třeba udělat, jenže se lišíme v názoru, jak to provést. Podle Natashi Robinsonové je důležité:
1) Rozpoznat, kdy Bůh chce určitý vztah ukončit. Nesnaž se udržovat celoživotní přátelství s lidmi, které ti poslal jen na „na určité období“. U některých lidí, které ti pošle do života, nemá v úmyslu, aby se ti stali stálými partnery. Jakkoli je to těžké, když přijde čas, musíš je nechat jít, i když je máš rád a cítíš se k nim připoután.
2) Když se s někým rozcházíš, udělej tlustou čáru a nedovol, aby tě hněv svedl ke hříchu. Jsme stvoření plná emocí. Je snadné zahořknout a chtít vyprávět svou verzi příběhu, i když to ve výsledku vede k rozdělení. Mluv „pravdu v lásce“ (viz Efezským 4:15, B21). Odmítni mluvit špatně o druhém člověku, a Bůh ti vzdá čest. I když budou druzí mluvit proti tobě, Bůh zná pravdu a poradí si s tím.