„… nepodvolujte se hříšným žádostem.“ Římanům 6:12, přel. z angl.

Pavel napsal: „Dbejte, ať jste mrtvi pro moc hříchu a živi pro Boha skrze Krista … Nedovolte, aby způsobu vašeho života vládl hřích; nepodvolujte se hříšným žádostem … nedovolte, aby se kterákoli část vašeho těla stala nástrojem zla pro službu hříchu, nýbrž vydejte se skrze Krista úplně Bohu“ (Římanům 6:12-13, přel. z angl.).
Když necháš věcem volný průběh, zavede tě tvé tělo na scestí. Ne že by bylo špatné, ale má určité choutky, jež vždy ochotně reagují na okolní podněty, které jsou všechny velmi lákavé a přinášejí dočasné uspokojení. Chuck Swindoll napsal: „Život na zemi ve skutečnosti není ničím jiným než řadou okamžiků. A já nechci, aby mé svědectví o Ježíši Kristu bylo zničeno tím, že se na chvíli poddám tělu. Nechci, aby jediný okamžik zlosti, pýchy nebo chtíče vrhl stín na celoživotní pouť s mým Pánem. Takové možnosti se upřímně bojím. A víš co? Já se té možnosti bát chci. Když se jí bát přestanu, budu ve vážném nebezpečí.“
Jak se tedy vypořádat se svými tělesnými choutkami? Jediným způsobem je učinit Boží slovo svým kodexem chování a odmítnout kompromisy. A pokud potřebuješ vzor, který bys mohl následovat, nenajdeš lepší než Ježíše, který řekl: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe…“ (Matouš 16:24). Každý den hledej nějakou příležitost se v nějaké malé věci zapřít. Budeš překvapen, jak je to těžké! Ale odměna se dostaví později, až se budeš muset zapřít v některé velké životní oblasti, kdy to bude mnohem těžší.