„… ať poznají, že ty … jsi ten nejvyšší nad celou zemí!“ Žalm 83:19

Izraelci nazývali Boha jménem Jahve, které považovali za nesdělitelné a nevysvětlitelné. To jméno znamená „Existující sám o sobě“ či „Já jsem“. On byl před všemi věcmi a všechno stvořil. Je úžasnou, ale zdánlivě neosobní, nepoznatelnou bytostí. Bůh však chtěl, abychom jej znali osobně. Proto v Písmu přidal ke jménu Jahve pět titulů, které jej zjevují, pět slovních portrétů, které nám pomáhají jej pochopit a mít s ním vztah. Pravdivost těchto slovních portrétů Izraelci obvykle poznávali v dobách krize a utrpení. A když to budeš potřebovat, budou povzbuzením i tobě.
Jahve-Jireh, Hospodin uvidí, Hospodin opatří. Abraham se chystal obětovat svého syna, když Hospodin opatřil pro oběť beránka místo Izáka. V reakci na to nazval Abraham Boha Jahve-Jireh, Hospodin, který vidí a opatří.
Neplatí to ale pouze pro Abrahama. Nový zákon se mnohokrát odkazuje na Hospodina, který vidí naše potřeby a zajišťuje odpovědi. Ježíš říká: „Váš nebeský Otec přece ví, že to všechno potřebujete“ (Matouš 6:32). Bůh jako starostlivý, odpovědný Otec vidí potřeby svých dětí dříve než ony, a postará se o řešení. Opatří jim nové boty dříve, než obnosí ty staré. Jeho děti nepotřebují žebrat, smlouvat a úpěnlivě žadonit. Možná se ptáš, proč nedostaneš vždycky to, o co prosíš. To proto, že Bůh ví, co doopravdy potřebuješ, kdežto ty ne! Zamysli se nad tím – mohlo by se stát, že by byla splněna tvá přání, ale tvé skutečné potřeby by naplněny nebyly. Pamatuj si, že Jahve-Jireh vidí tvé potřeby, a protože je vidí, postará se o ně! Je to jednoduché!