„Nebojte se a neděste se … Boj není váš, ale Boží.“ 2. Paralipomenon 20:15

Když byl Izrael ohrožen Amálekovými armádami, dal mu Bůh slavné vítězství. Mojžíš si byl vědom, že tu bitvu za ně vybojoval Bůh, proto postavil oltář a nazval jej Jahve-Nissi, Hospodin je má korouhev (viz 2. Mojžíšova 17:15).
Bible říká: „Hospodin je bojovný rek…“ (2. Mojžíšova 15:3). „Hospodin bude bojovat za vás a vy budete mlčky přihlížet“ (2. Mojžíšova 14:14). „Nebojte se a neděste se … Boj není váš, ale Boží“ (2. Paralipomenon 20:15). Jako lidé býváme vyčerpaní a znechucení, protože se pořád snažíme bojovat ve vlastní síle. Motáme se v neplodných kolobězích pokání, rozhodnutí, zápasu, porážky, znechucení, znovu pokání, a tak pořád dokola. Jediné duchovní střetnutí, které je možné vyhrát, je to, v němž za nás bojuje Bůh. On neočekává, že my vyhrajeme bitvu, ale že ho necháme, aby ji za nás vyhrál on.
Možná si ale říkáš, že my přeci máme také bojovat. Ano, máme bojovat „dobrý boj víry“ (viz 1. Timoteovi 6:12). Náš boj nemá být bojem vyčerpávajícího úsilí, ale bojem víry. Znamená to tedy, že nemáme bojovat jako Jákob? Předně Jákob nezvítězil v zápase, vyhrál jen díky tomu, že byl učiněn slabým na to, aby mohl pokračovat v boji. A za druhé, jeho vítězství spočívalo v podřízení se Bohu. Jsi vyčerpaný bojem? Dostal ses na konec sil? Pak jsi právě tam, kde tě Bůh chce mít! Přestaň se snažit a dovol svému Jahvemu-Nissi, aby za tebe zvítězil. Vždyť „ten boj není tvůj, ale Boží“! Povstaň a prohlas spolu s Pavlem: „Vždyť právě když jsem sláb, jsem silný“ (2. Korintským 12:10).