„Nemohli jste se mnou bdít ani hodinu?“ Matouš 26:40, B21

Ježíš byl s učedníky v Getsemane. „Když se vrátil k učedníkům, zjistil, že spí. ‚Nemohli jste se mnou bdít ani hodinu?‘ řekl Petrovi. ‚Bděte a modlete se, abyste nepodlehli pokušení. Duch je odhodlaný, ale tělo malátné‘“ (Matouš 26:40-41, B21).
Ježíšovi zbývalo do smrti na kříži jen několik hodin a požádal své učedníky, aby se za něj modlili. Zkus si představit jeho zklamání, když je našel spící! Možná se předešlou noc špatně vyspali. Možná byli unavení po náročném pracovním dnu. Všichni jsme zažili ospalost, takže bychom se neměli divit, že usnuli. Přesto se divíme! Jsme tím šokováni, protože víme, jak ta noc byla důležitá. Vyžadovala modlitební kázeň více než kterákoli jiná. Učedníci promeškali skvělou příležitost povzbudit a posílit Ježíše v jeho těžké hodině. Také sami ale přišli o příležitost se posílit.
Satan ví, že pokud ti dokáže zabránit v modlitbě, budeš bezmocný. Je mistr v odvádění pozornosti. Přemýšlej, kolikrát tě okradl o tvůj tichý čas s Bohem kvůli věcem, jako je televize, telefon, internet, úklid bytu, neodkladné úkoly, roztěkaná mysl, těžká víčka. Tvůj tichý čas s Bohem není něco, co bys měl nějak „vecpat“ do svého rozvrhu. Musí být něčím, čemu dáš přednost, prioritu, jinak ho mít nebudeš. Písmo říká: „… modlete se, abyste nepodlehli pokušení“ (Matouš 26:41, B21). Nevíš, co ti který den přinese, ale díky modlitbě a času strávenému nad Božím slovem můžeš připravit své srdce na všechno, co tě v životě potká.