„Strach z lidí člověka nakonec ochromí, kdo doufá v Hospodina, však žije v bezpečí.“    Přísloví 29:25, B21

5) Změnit svoje smýšlení. Děsí tě riziko? Odrazují tě minulá selhání? Nevidíš v nabízené příležitosti potenciál? Dokud nezjistíš, co tě brzdí, nikam se neposuneš. „Strach z lidí člověka nakonec ochromí, kdo doufá v Hospodina, však žije v bezpečí“ (Přísloví 29:25, B21). Strach je past. Když budeš obavy vnímat jako past, budeš se chtít z nich vysvobodit.
6) Nečekat, až příležitost zaklepe. Příležitosti málokdy přicházejí s klepáním, musíš je hledat. Zhodnoť svá obdarování, schopnosti a zdroje. Tak si uděláš obrázek o svém potenciálu. Možná si myslíš, že žádné speciální obdarování nemáš. Ale ano, máš. „Máme rozličné dary podle milosti, která byla dána každému z nás…“ (Římanům 12:6).
7) Udělat další krok. Jedna věc je příležitosti si všimnout, druhá věc je podle ní jednat. Někdo jednou zavtipkoval: „Ve sprše vzniká plno skvělých nápadů. Ale jen málokdo ze sprchy vyjde, osuší se a něco s nimi udělá.“ Vyber si nejlepší příležitost, kterou vidíš, modli se za ni, udělej s ní to nejlepší, co můžeš, a pokračuj, dokud neuděláš všechno, co je možné udělat, aby se naplnila. A když jsi udělal maximum, důvěřuj Bohu, že zbytek udělá on. Winston Churchill řekl: „Odvaha je právem považována za přední lidskou vlastnost, protože je to kvalita, na níž stojí všechny ostatní.“ Odkud se bere odvaha? Od Boha! „Doufejte v Hospodina věčně, neboť Hospodin … je skála věků“ (Izajáš 26:4).