„Kéž bys tedy dal svému služebníku srdce vnímavé, aby … dovedl rozlišovat mezi dobrem a zlem.“    1. Královská 3:9

„… se Šalomounovi ukázal v noci ve snu Hospodin. Bůh řekl: ‚Žádej, co ti mám dát‘“ (1. Královská 3:5). Šalomoun řekl: „Kéž bys tedy dal svému služebníku srdce vnímavé, aby mohl soudit tvůj lid a dovedl rozlišovat mezi dobrem a zlem“ (1. Královská 3:9). Dále čteme: „Panovníku se líbilo, že Šalomoun žádal o tuto věc“ (1. Královská 3:10). Bůh však ještě neskončil. Řekl mu: „A dávám ti i to, oč jsi nežádal, bohatství i slávu, tak aby nebyl nikdo tobě podobný mezi králi po všechny tvé dny“ (1. Královská 3:13). Díky rozpoznání byl Šalomoun jedním z největších králů všech dob.
Pravděpodobně už jsi slyšel radu: „Řiď se intuicí!“ Konzultant pro management Robert Heller však dodává: „Intuici nesmíš ignorovat, nikdy si ale nemysli, že sama o sobě stačí.“ Rozpoznání se neopírá ani o pouhou intuici, ani jenom o intelekt nebo zkušenost. Autor Přísloví napsal: „Důvěřuj Hospodinu celým srdcem, na svoji rozumnost nespoléhej. Poznávej ho na všech svých cestách, on sám napřímí tvé stezky“ (Přísloví 3:5-6).
Jsou dva druhy rozpoznání: přirozené a duchovní. První může selhat, druhé nikoli. Když ti přirozený úsudek nepomáhá k dalšímu kroku, duchovní rozpoznání ti umožní pokračovat s vírou a důvěrou. Jak ten rozdíl poznáš? Jakub řekl: „Moudrost shůry je především čistá, dále mírumilovná, ohleduplná, ochotná dát se přesvědčit, plná slitování a dobrého ovoce, bez předsudků a bez přetvářky“ (Jakub 3:17). Dokážeš si takový život představit? Dobrou zprávou je, že ho můžeš mít!