„Hutný pokrm je pro vyspělé, pro ty, kdo mají cvičením své smysly vypěstovány tak, že rozeznají dobré od špatného.“    Židům 5:14

Ve čtyřicátých letech minulého století vyrábělo Švýcarsko osmdesát procent světové produkce hodinek. Když pak v šedesátých letech jistý vynálezce představil vedoucím jedné švýcarské společnosti projekt nového typu hodinek, odmítli ho. Stejně se zachovaly i všechny další švýcarské společnosti, které oslovil. Jednali podle filosofie: „Když něco funguje, není třeba to měnit.“ Vynálezce ale věřil, že jeho projekt je dobrý, a obrátil se na jednoho výrobce v Japonsku. Společnost se jmenovala Seiko a hodinky byly digitální. A co bys řekl? Dnes je osmdesát procent celosvětově prodávaných hodinek digitálních!
Jediné rozhodnutí učiněné na základě rozpoznání může změnit běh celého tvého života a stát se požehnáním pro jiné. Jeden odborník řekl: „Moudří vedoucí věří jen polovině toho, co slyší. Vedoucí s rozpoznáním vědí, které z těch polovin mají věřit.“ O rozpoznání, které je od Boha, bys měl vědět dvě věci:
1) Formuje se pomocí Písma. „Každý, kdo potřebuje mléko, protože nepřivykl slovu… Hutný pokrm je pro vyspělé, pro ty, kdo mají cvičením své smysly vypěstovány tak, že rozeznají dobré od špatného“ (Židům 5:13-14).
2) Používáním se zostřuje. Čím více ho používáš, tím se stáváš zkušenějším. Uděláš někdy při rozpoznávání chybu? Ano, ale čím více ho budeš procvičovat, tím více bude sílit, stejně jako sval. A ještě jedna věc: Bible mluví o „rozlišování duchů“, tedy postojů a motivací (viz 1. Korintským 12:10). Opravdu velká výhoda pro život!