„Z Isacharovců přišli znalci časů, kteří poučovali Izraele, co má dělat.“        1. Paralipomenon 12:33

Kdo řekl: „Říkám vám, že Wellington je špatný generál a Angličané jsou špatní vojáci; tu záležitost vyřídíme do oběda!“? Napoleon Bonaparte, při snídani se svými generály těsně před bitvou u Waterloo roku 1815. Kdo řekl: „Myslím, že světový trh potřebuje asi tak pět počítačů.“? Předseda IBM Thomas J. Watson, roku 1943. Kdo řekl: „Osobní strážce nepotřebuji.“? Jimmy Hoffa, měsíc před svým zmizením roku 1975.
Co měli všichni tito muži společného? Nedostatek rozpoznání a přišlo je to pěkně draho. Pokud jde o poznání životních příležitostí a vyřešení životních problémů, potřebuješ rozpoznání. To ti umožní vidět, co jiní nevidí, dosadit do skládanky chybějící dílky a dostat se k jádru věci. Když vidíš hlavní příčinu problému, máš mnohem větší šanci ho vyřešit. To znamená, že když se budeš pohybovat v oblasti svého základního daru, bude tvé rozpoznání přesnější. Jestli tedy chceš využít svůj potenciál k rozpoznání, pracuj v oblasti, kde jsi silný.
Ale udělej ještě víc, modli se za rozpoznání. Je to jeden z devíti „duchovních darů“ zaslíbených v Písmu (viz 1. Korintským 12:7-10). K některým z největších izraelských vítězství došlo za Davidova kralování. A když se podíváme na složení jeho armády, čteme: „Z Isacharovců přišli znalci časů, kteří poučovali Izraele, co má dělat“ (1. Paralipomenon 12:33). Rozpoznání ti umožní vidět otevřené dveře příležitostí tam, kde jiní vidí jen cihlové zdi. Ochrání tě před životními nástrahami a ukáže ti, co „máš dělat“. Takže se modli za rozpoznání.