„Hospodinovo požehnání obohacuje…“ Přísloví 10:22

Asi pět set veršů v Bibli mluví o modlitbě a více než dva tisíce o zacházení s penězi a majetkem. Je to riskantní věc! Není žádným překvapením, že finanční záležitosti často bývají uváděny jako důvod k rozvodu. A je to pochopitelné, protože peníze a stres jdou často ruku v ruce. Bible říká: „Hospodinovo požehnání obohacuje…“ (Přísloví 10:22). Bůh od nás neočekává jen to, že budeme vydělávat, pokud jej budeme ctít, pomůže nám, aby náš výdělek byl vyšší.
Vydělávat lze ovšem správným i nesprávným způsobem. Bible učí, že by za penězi měla být usilovná práce. „Zchudne, kdo pracuje zahálčivou dlaní, kdežto pilné jejich ruka obohatí“ (Přísloví 10:4). „Jmění snadno nabyté se zmenšuje, kdežto kdo shromažďuje vlastní prací, tomu přibývá“ (Přísloví 13:11). Bůh od těch, kdo pracují, očekává dobrou denní práci, stejně jako od vedoucích očekává, že budou vyplácet dobrou denní mzdu. Jak práce, tak vedení mají vynášet peníze. Práce pomáhá vedení k zisku a vedení pomáhá pracujícím k výdělku. Jak zasloužený zisk, tak čestně vydělaný plat se Bohu líbí.
I tvé peníze ale musí být vydělané poctivou prací. „Kdo utiskuje nuzného, aby mu přibylo, nebo kdo dává bohatému, bude mít nedostatek“ (Přísloví 22:16). To je varováním pro ty, kteří obírají lidi vyděračskými úroky. Eugene Peterson to parafrázuje slovy: „Vyměňování cenovek a falešné vyúčtování nákladů jsou dvě věci, které Bůh nenávidí“ (Přísloví 20:10, přel. z angl.). Bůh to říká jasně: Vítězové nikdy nepodvádějí a on zajistí, aby podvodníci nikdy nezvítězili!