„… k nabytí blahobytu ti dává sílu on…“ 5. Mojžíšova 8:18

Své děti, kromě toho, že je naučíš chodit s Bohem, nemůžeš naučit nic důležitějšího, než jak rozumně zacházet s penězi. James Merritt napsal: „Své děti jsme brzy začali učit zásadám píle, poctivosti a odpovědnosti. Zde je několik metod, které jsme s úspěchem použili a které doporučujeme:
1) Dej svým dětem brzy nějaké neplacené úkoly, například stlát si, sbírat po sobě hračky a uklízet ve svém pokoji. Pokaždé jim pokoj prohlédni, co nejvíce je povzbuzuj, ale také jim ukaž, jakou kvalitu práce od nich očekáváš (nedbale ustlaná postel nestačí, hračky na podlaze nemají co dělat a podobně). Tím se začnou učit o hodnotě práce, o ceně práce dobře vykonané i o disciplíně při plnění příkazů člověka, který stojí v autoritě.
2) Jak budou děti růst, přiděluj jim některé práce úměrné jejich schopnostem (čistit boty, mýt auto, luxovat) a domluvte se na spravedlivé odměně. To je poučí o hodnotě peněz a naučí je to, že dobře vykonaná práce se vyplácí. Znovu platí: Srozumitelně stanov standard požadované úrovně kvality a neplať jim dřív, než bude práce řádně odvedená.
3) Kapesné dětem nedávej a neuč je, aby ho očekávaly. Spíš je nauč, že peníze se získávají prací. Není nic špatného na tom, když dáš dítěti peníze z lásky nebo jako odměnu (třeba za dobré známky), děti se však musí naučit znát vztah mezi poctivou prací a spravedlivou odměnou.“
Sečteno a podtrženo – tyto tři zásady jim budou pomáhat po celý život.