„Já … na tvé hříchy nevzpomenu.“ Izajáš 43:25

Bůh ve svém Slově říká: „Já, já sám vymažu kvůli sobě tvoje nevěrnosti, na tvé hříchy nevzpomenu. Připomeň mi to, můžem se spolu soudit, sám si spočítej, pro co bys mohl být ospravedlněn“ (Izajáš 43:25-26). Pokud se dnes odsuzuješ, protože si myslíš, že tvé hříchy jsou příliš veliké, než aby si zasloužily Boží milost, vrať se k předcházejícím biblickým veršům a znovu si je pečlivě přečti. Proč Bůh říká, že ti odpustí hříchy? „Kvůli sobě.“ Co bys tedy měl dělat? „… sám si spočítej, pro co bys mohl být ospravedlněn“ (Izajáš 43:26). Proč je nám tak zatěžko přijmout Boží odpuštění?
1) Protože v některých případech máme pocit, že sklízíme, co jsme zaseli.
2) Protože jsme někoho jiného odsoudili za to, co jsme sami udělali.
3) Protože si myslíme, že nás Bůh rád nechá chvíli potrápit, abychom si příště dvakrát rozmysleli, než spácháme stejný hřích znovu.
4) Protože když jsme v dětství neposlechli rodiče, sebrali nám některá privilegia, dokud jsme se nepolepšili.
5) Protože si myslíme, že musíme být Božího milosrdenství „hodni“.
Pokud si však sám odmítáš odpustit, naznačuješ tím, že tvé přestupky přesahují rámec Boží milosti. To je však ještě větší hřích – pýcha! A ještě něco. Jestli máš neustále „problémy“ s jinými lidmi, pak možná hledáš někoho, kdo by tě urazil. Pak bys mohl ukázat, jak je ten druhý špatný, a sám si připadat lepší. Pokud ale zaujmeš pokorný postoj a zapracuješ na odpuštění sobě samému, protože víš, že ti Bůh odpustil, bude pro tebe snazší odpouštět chyby jiným.