„Vlídná odpověď odvrací zlobu, příkrá řeč ale budí hněv.“ Přísloví 15:1, B21

Když s tebou někdo nesouhlasí, buď vlídný, ale nepodvoluj se. Nikdy nepotěšíš každého. Vždycky narazíš na lidi, kteří se chtějí přít a dohadovat. Někteří lidé budou odporovat všemu, co řekneš. Jak bys měl na ně reagovat? Duchovní zralost se pozná podle toho, jak jednáš s těmi, kteří s tebou nesouhlasí. Někteří lidé mají potřebu zničit každého, kdo má jiný názor než oni. Pokud budeš vznášet námitky, nabídneš srovnání, budeš si stěžovat nebo kritizovat, odpovědí plnohodnotným osobním útokem. Takže co bys měl dělat? Máš tři možnosti:
1) Můžeš se ve strachu stáhnout. Mnoho lidí volí tuto cestu, protože si neosvojili schopnost odpovídat s vlídností. Pokud jsi tedy člověk, který preferuje klid za každou cenu, bude to mít skryté následky v nejdůležitějších vztazích tvého života.
2) Můžeš reagovat s hněvem. Hněv je často znamením, které prozrazuje, že se cítíš nejistý a ohrožený odmítnutím. Často je to signál, který tě varuje, že hrozí, že o něco přijdeš, možná o vlastní sebeúctu. Když se rozzlobíš, často se uchýlíš k sarkasmu a začneš útočit na sebevědomí druhého člověka.
3) Můžeš odpovědět s vlídností. „Vlídná odpověď odvrací zlobu, příkrá řeč ale budí hněv“ (Přísloví 15:1, B21). Tento druh reakce vyžaduje jemnou rovnováhu mezi uchováním si práva na vlastní názor a zároveň respektováním práva druhého mít názor jiný. To vyžaduje být citlivý, aniž bys obětoval vlastní přesvědčení. Jsou momenty, kdy musíš stát za svým přesvědčením. Jindy si ale musíš odpovědět na otázku: Je to, co se snažím obhájit a dokázat, důležitější než náš vztah?