„… kdo však na domluvy dá, bude vážený.“ Přísloví 13:18, B21

Jestliže tě někdo napomene, nech se poučit a nebuď nedotknutelný. „… každý člověk má být pohotový k slyšení, ale pomalý k mluvení, pomalý k hněvu“ (Jakub 1:19, B21). Když splníš první dvě věci, ta třetí se přirozeně dostaví. Pokud budeš pohotový k slyšení a pomalý k odpovědi, budeš také pomalý k hněvu. „… kdo však na domluvy dá, bude vážený“ (Přísloví 13:18, B21). Proto používej více uši než ústa a buď ochotný přijmout napomenutí.
Nejmoudřejší lidé jsou ochotní učit se od ostatních. Pokud víš, jak položit správné otázky, můžeš se poučit od kohokoli. Je důležité, abys nikdy nepřestal klást otázky, protože ve chvíli, kdy se přestáváš učit ve škole života, přestáváš i žít. Nech se poučit a nebuď nepřístupný. Muži, umíš se učit od své ženy, nebo máš pocit, že tě ohrožuje? Pokud něco navrhne, máš potřebu být v defenzivě? Považuješ každý komentář za hrozbu vůči své mužnosti? Ženo, umíš se učit od svého muže? Rodiče, umíte se učit od svých dětí? Pokud chceš v životě skončit osamělý, pak nikdy nepřiznej chybu, a nikdy nikomu nedovol, aby tě něco učil. Jak dlouho to je, kdy jsi naposled přiznal chybu svému protějšku a řekl jsi: „Zlato, mýlil jsem se, byla to má chyba.“? Někteří lidé toto neřekli už léta.
V Bibli se píše: „… a v tichosti přijměte zaseté slovo…“ (Jakub 1:21). Výraz „v tichosti“ v tomto případě znamená „s pokorou“. Když přistupuješ k Božímu slovu, měl bys ho zkoumat s tichým a pokorným postojem, který říká: „Pane, jsem ochotný se poučit.“