„Kde je, smrti, tvé vítězství? Kde je, smrti, tvá zbraň?“ 1. Korintským 15:55

Někdy policisté nastraží na zločince léčku tak, že ho nechají naoko vyhrát, aby ho pak mohli chytit. A přesně to udělal Bůh satanovi na kříži. Tři dny se zdálo, že satan vyhrál. A potom Ježíš vstal z mrtvých a převrátil jeho plány naruby: „V něm odzbrojil vlády a mocnosti, veřejně je odhalil a slavil nad nimi vítězství!“ (Koloským 2:15, B21).
Stalo se to, čeho se satan bál nejvíce. Zrodila se církev s mocí změnit svět pomocí evangelia. „Tu moudrost nikdo z vládců tohoto věku nepoznal; neboť kdyby ji byli poznali, nebyli by ukřižovali Pána slávy“ (1. Korintským 2:8). Kristovi nepřátelé se snažili zabránit tomu, aby pravda o vzkříšení vyšla najevo: „Ti se shromáždili a po poradě se staršími dali vojákům spoustu peněz se slovy: ‚Mluvte takhle: V noci přišli jeho učedníci a ukradli ho, když jsme spali.‘ … Strážní vzali peníze a dělali, jak byli poučeni“ (Matouš 28:12-15, B21).
Nenávist vůči člověku obvykle skončí, když dotyčný zemře. Proč tedy někteří lidé stále nenávidí Ježíše? Protože vzkříšení je vrcholný důkaz toho, že Ježíš je Pán! Jestli nevěříš ve vzkříšení, nemůžeš být spasen: „Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen. Srdcem věříme k spravedlnosti a ústy vyznáváme k spasení…“ (Římanům 10:9-10).