„Když budete ke mně volat a přicházet ke mně s modlitbami, já vás vyslyším.“        Jeremjáš 29:12, B21

Židé strávili sedmdesát let jako zajatci v Babylonu, protože neposlouchali Boha. Ztratili radost, svobodu a identitu, tedy všechny věci, kvůli kterým stojí za to žít. Bůh s nimi ale neskončil. Řekl jim: „Až se naplní sedmdesát babylonských let, znovu si vás povšimnu a splním vám své zaslíbení, že vás sem znovu navrátím. … Mám v úmyslu váš prospěch, a ne neštěstí; chci vám dát budoucnost a naději. Když budete ke mně volat a přicházet ke mně s modlitbami, já vás vyslyším. Budete mě hledat a najdete mě, když mě budete hledat celým srdcem. Dám se vám najít, praví Hospodin, a přivedu vás zpět ze zajetí“ (Jeremjáš 29:10-14, B21).
Možná ses odchýlil od kurzu. Občas se to stane každému z nás. Dokonce zjistíš, že selhání není neobvyklé ani u biblických hrdinů, kterým Bůh žehnal a používal si je. Často je to součást procesu učení se. Faktem je, že ve tvé minulosti ani současnosti není nic, co by si Bůh nemohl použít. Když přijdeme na tento svět, nikdo z nás přesně neví, co má se svým životem dělat. To je v pořádku. Prostě začni tam, kde právě jsi. Když Bůh vrací tvůj život do správných kolejí, začne tím, že ti dá pocit naděje, protože pouze naděje daná Bohem tě bude v těžkých časech držet.
Pokud si kladeš otázku, zda vůbec někdy v životě budeš tam, kde bys měl být, znovu si přečti, co Bůh zaslíbil svému lidu: „… chci vám dát budoucnost a naději“ (Jeremjáš 29:11, B21). Bůh, který dal Izraeli další šanci, ji dá i tobě, když se k němu obrátíš.