„… měl svědectví, že se líbil Bohu.“ Židům 11:5, ČSP

Když vyrůstáš s odmítnutím, může se to projevit potřebou izolovat se a stáhnout se do ústraní nebo snahou neustále si „něco dokazovat“. Jeden muž to vyjádřil takto: „Pořád slyším, jak můj otec křičí, že nikdy nebudu dobrý, že nikdy nic nedokážu. Čím více křičel, tím více jsem byl rozhodnutý, že mu jednou ukážu, jak se mýlí.“
Mluví k tobě špatné hlasy? Pokud ano, čti dál! Bible říká o Henochovi: „… měl svědectví, že se líbil Bohu“ (Židům 11:5, ČSP). Čím se líbil? „Vírou…“ (viz Židům 11:6). Bůh tě vidí jinak než tví rodiče nebo vrstevníci. Jejich přijetí je často založeno na tvém výkonu, zatímco Boží přijetí je založeno na tvém postavení. Pavel napsal: „Toho, který nepoznal hřích, kvůli nám ztotožnil s hříchem, abychom v něm dosáhli Boží spravedlnosti“ (2. Korintským 5:21). Bůh nás vidí zahalené v Kristově spravedlnosti, proto jsme pro něj vždy přijatelní. To neznamená, že nebudeš tvrdě pracovat, znamená to, že budeš pracovat se správnou motivací. Místo abys musel usilovat o Boží uznání, sloužíš mu z vděčnosti.
Jakmile zjistíš, že tvá identita a hodnota nejsou vázány na to, jakým autem jezdíš, v jakém domě bydlíš, kolik vyděláváš nebo s jakými lidmi se stýkáš, změní to tvou motivaci. Místo posuzování svého okolí se začneš zajímat o své sousedy. Místo aby ses soustředil na to, kolik vyděláváš peněz, zaměříš pozornost na financování Božího království. Místo, aby ses staral o své pracovní zařazení, bude tvým cílem poctivě pracovat a zachovat si čistý štít. Jinými slovy, místo toho, abys jen tvrdě pracoval, budeš pracovat se správnou motivací.