„… běh jsem dokončil…“ 2. Timoteovi 4:7

Seneca mladší řekl: „Štěstí je to, co se stane, když se připravenost setká s příležitostí.“ Když v Písmu čteš o lidech, které si Bůh použil k vykonání velkých věcí, zjistíš, že velkou část svého času strávili přípravou na úkol, který se zdá být relativně krátký. Ego každého z nás touží po dvou věcech: po záři reflektorů a po dlouhém životě! U Boha však záleží jen na jedné věci: na plnění jeho vůle. Až budeš moci říct jako Pavel: „… běh jsem dokončil…“ (2. Timoteovi 4:7), žil jsi úspěšně.
Koho si tedy Bůh používá? Ty, kdo jsou připraveni! Ať už jsi povolán k podnikání, umění, vzdělávání, politice, medicíně nebo službě, tato zásada je neměnná: příležitost přeje připraveným. To znamená, že každá životní zkušenost v sobě nese potenciální hodnotu. Disraeli řekl: „Tajemství životního úspěchu je v tom, aby byl člověk připraven, až přijde jeho čas.“ A nestačí se jen připravit – musíš zůstat připravený. Šalomoun napsal: „Poučení se chop a nepovoluj, opatruj je, vždyť je tvým životem!“ (Přísloví 4:13, B21).
Znalosti ve většině oborů se přibližně každých pět let zdvojnásobí. Pokud se nebudeš stále rozvíjet, zakrníš v dovednostech, které už neodpovídají výzvám dnešního světa. A je tu ještě jedna věc. Příprava nezačíná tím, co děláš, ale tím, čemu věříš. Když věříš, že úspěch zítřka závisí na přípravě dneška, vidíš dnešek jinak. Královna Alžběta I. údajně nabídla svým lékařům až polovinu svého majetku, pokud jí prodlouží život. Samozřejmě, že to nedokázali. Proto Bible říká, jak je důležité uvědomit si krátkost našeho života: „Nauč nás počítat naše dny, ať získáme moudrost srdce“ (Žalm 90:12).