„… žárlivost je jako kostižer.“ Přísloví 14:30

Je pro tebe těžké složit druhým kompliment za jejich úspěch? Máš dobrý pocit, když v rozhovoru přijde řeč na někoho, komu se přihodilo něco zlého? Když zaslechneš pochvalná slova na něčí adresu, cítíš potřebu dodat: „Ano, ale…,“ a poukázat na jeho negativní vlastnosti či selhání? Stále se srovnáváš s jinými? Zaobíráš se tím, co dělají, co si kupují, co si oblékají a s kým se stýkají? Důvěřuješ lidem, které máš rád, nebo je pořád kontroluješ?
Bible říká: „Mírné srdce je tělu k životu, kdežto žárlivost je jako kostižer“ (Přísloví 14:30). Všimni si výrazu „k životu“. Jestli chceš být duševně, emocionálně, duchovně i fyzicky zdravý, nedávej místo žárlivosti, nebo tě pohltí. Nejnešťastnější lidé jsou ti, kdo mají srdce plné žárlivosti, která je žere a okrádá o radost. Nemyslí na nic jiného než na věci, které má někdo jiný, a oni by je chtěli, což následně vede k nelibosti a sváru. Jak žárlivost přemoci?
1) Uznej, že máš problém.
2) Čiň pokání a požádej Boha o pomoc.
3) Modli se za toho, kdo je terčem tvé žárlivosti. Zpočátku si budeš připadat trapně, ale když v tom budeš pokračovat, Bůh změní tvé srdce a žárlivost nahradí láskou. Začni oslavovat úspěchy jiných společně s nimi a slož jim komplimenty. Pamatuj, že nikdo jiný není tak dobrý jako ty v tom, být tebou. Takže nemáš konkurenci! Když máš jistotu v tom, kým jsi před Bohem, nepotřebuješ na nikoho žárlit.