„… tys má sláva, ty mi pozvedáš hlavu.“ Žalm 3:4

Když byl Elijáš nejvíce „na dně“, řekl mu Bůh tyto tři důležité věci, které platí stoprocentně i pro tebe:
1) Trav více času s Bohem. „Vyjdi a postav se na hoře před Hospodinem“ (1. Královská 19:11). Právě tam k němu Bůh promluvil „tichým, jemným hlasem“ (viz 1. Královská 19:12). Slovo „tichý“ nás učí, že místo ustavičné práce pro Boha je třeba, abychom s ním trávili čas. Jestli to nebudeš dělat, poběžíš dopředu prázdný a nikam se nedostaneš. Když měl David pocit, že je na dně, napsal: „Mnoho je těch, kteří o mně prohlašují: ‚Ten u Boha spásu nenalezne.‘ Ze všech stran jsi mi však, Hospodine, štítem, tys má sláva, ty mi zvedáš hlavu. Pozvedám hlas k Hospodinu, a on ze své svaté hory mi už odpovídá“ (Žalm 3:3-5).
2) Přestaň se snažit všechno dělat sám. To je rychlá cesta k depresi. Vést neznamená jen vykonat práci. Jde o to, pomáhat k rozvoji druhým a dělat práci jejich prostřednictvím. Elijáš nebyl sám. Bůh mu řekl: „… zachovám v Izraeli sedm tisíc, … jejichž kolena nepoklekla před Baalem…“ (1. Královská 19:18). Nesnaž se jen pracovat, nauč se spolupracovat!
3) Uvědom si, že tvůj úkol ještě neskončil. Bůh Elijášovi ukázal, že tu jsou ještě králové, které má pomazat, bitvy, v nichž je třeba zvítězit, a nástupce, kterého musí připravit (viz 1. Královská 19:15-16). Potřebuješ ráno nějaký důvod, abys vstal z postele? Bůh ti ho dá! Jestli jsi „na dně“, nezlobí se na tebe. Naopak jeho Slovo říká: „Nezlomí nalomený rákos, neuhasí čadící plamen. Povzbudí bázlivé v srdci i ty, kteří mají sklon si zoufat“ (Izajáš 42:3, přel. z angl.). Taková je milující Boží laskavost!