„… povstal satan a podnítil Davida, aby sečetl Izraele.“ 1. Paralipomenon 21:1

Těsně po velkém vítězství nad Pelištejci udělal král David velkou chybu. Místo aby důvěřoval Bohu v další bitvě, provedl sčítání lidu, aby zjistil svou vojenskou sílu a zhodnotil své šance na vítězství. V důsledku toho zahynulo sedmdesát tisíc Izraelců. Tento příběh nám dává tři důležité lekce o odpovědnosti vedoucího:
1) Jako vedoucí jsi pro satana zvláštním cílem. Ví, že aby se dostal k ostatním, musí se dostat přes tebe, takže použije jakoukoli strategii, aby tě sejmul. „Proti Izraeli povstal satan a podnítil Davida, aby sečetl Izraele“ (1. Paralipomenon 21:1). Průměrná správní rada by takové jednání zřejmě považovala za dobrý nápad, Bůh to ale viděl jako projev arogance a nevěry.
2) Nebuď troufalý. Nedopusť, aby tě tvé poslední vítězství učinilo příliš sebevědomým pro tvou další bitvu. Nikdy se nestane, že bys nepotřeboval Boha! Fakt, že Bůh Davidovi daroval velké vítězství, ho měl učinit na Bohu závislým více, nikoli méně. Pavel napsal: „Ne že jsme sami o sobě způsobilí (tak abychom si mohli něco myslet sami o sobě), ale naše způsobilost je z Boha, který nás učinil způsobilými služebníky…“ (2. Korintským 3:5-6, B21).
3) Poslouchej moudré rady. Joáb, jeden z generálů, Davida varoval, že dělá velkou chybu. „Proti královskému slovu ale Joáb ani velitelé vojska nic nezmohli…“ (1. Paralipomenon 21:4, B21). Možná máš skvělé dary, ale nemáš všechny dary. Tam, kde ty máš slepá místa, ostatní často vidí na sto procent. „… v množství rádců je záchrana“ (Přísloví 11:14). Takže naslouchej lidem, které ti Bůh dal do života, aby tě vedli a chránili.