„… není jiného Boha, který by mohl vyprostit jako tento Bůh.“ Daniel 3:29

Příběh tří židovských mládenců v ohnivé peci nám dává čtyři ponaučení:
1) Plnění Boží vůle tě může dostat do potíží. Neočekávej, že tě svět ocení. Podívej se na Ježíše: „V něm byl život a život byl světlo lidí. To světlo ve tmě svítí a tma je nepohltila“ (Jan 1:4-5).
2) Bůh bude s tebou v každém tvém soužení. Nebúkadnesar se podíval do ohně a řekl: „Hle, vidím čtyři muže, jsou rozvázaní a procházejí se uprostřed ohně bez jakékoli úhony. Ten čtvrtý se svým vzhledem podobá božímu synu“ (Daniel 3:25). Místo aby je oheň zničil, zničil provazy, které je poutaly, a osvobodil je. Neztrácej odvahu! Možná to vypadá, že tě okolnosti sevřely, Bůh tě ale ospravedlní a vyvede tě z nich jako vítěze.
3) Jsou to právě tvé problémy, co vytváří tvé svědectví. Lidé tě sledují. Věci, kterým věří oni, nefungují, tak je zajímá, zda funguje to, čemu věříš ty. Tvá věrnost Bohu a jeho zásah ve tvůj prospěch se jejich života dotknou způsobem, jakým to tvá teologie nikdy nedokáže. Všichni v Babylonu věděli, čemu ti židovští mládenci věří. Chtěli však vědět, zda to bude fungovat, když se ocitnou v ohni. Fungovalo to!
4) Čím větší je tvůj problém, tím větší bude tvé požehnání. „Potom král Šadrakovi, Méšakovi i Abed-negovi v babylonské provincii pomohl ku zdaru“ (Daniel 3:30, ČSP). To je biblický princip, na nějž se můžeš spolehnout, a když se osvědčíš jako věrný v dobách soužení, Bůh tě povýší do vyšších úrovní požehnání.