„… kdo mě poslouchá, … bude bydlet … beze strachu z něčeho zlého.“ Přísloví 1:33

Přemýšlej o zásadních rozhodnutích, která během života činíš: volba partnera, rozhodnutí, kde žít, jakou kariéru zvolit. Když se ohlédneš, můžeš říct, že ses pokaždé rozhodl moudře?
Jennifer Winquistová napsala: „Rozhodujeme se podle toho, co je pro nás nejlepší, co je nejjednodušší, nejrychlejší, co udělá radost našim dětem, co zavře pusu šéfovi, co na chvíli zastaví náš problém. Kupujeme si, co se nám líbí, místo abychom šetřili na to, co potřebujeme. Bereme si toho ‚Teď Pravého‘ místo čekání na ‚Toho Pravého‘. Místo vzdělání raději volíme práci. Místo sáčku mrkve sníme sáček chipsů. Nemáme v plánu selhat, pokud ale neplánujeme vyhrát díky moudrým rozhodnutím, můžeme nakonec skončit špatně. Moudrá rozhodnutí obvykle nejsou rychlá, sobecká nebo krátkodobá, jsou výsledkem plánování, tvrdé práce, obětí a odolnosti. Odměna za ně je však obrovská.“
Jakub řekl: „Má-li kdo z vás nedostatek moudrosti, ať prosí Boha, … a bude mu dána“ (Jakub 1:5). Svět utrácí miliardy za hledání moudrosti, my jako Boží děti ale máme k dispozici moudrost Stvořitele vesmíru. Navíc když si osvojíš trpělivost a zralost dělat moudrá rozhodnutí namísto těch snadných, nikdy nebudeš muset žít ve „strachu nebo hrůze“ z výsledku.
John Mason říká, že růst v moudrosti znamená bát se Boha, těšit se z něj, naslouchat mu, vzhlížet k němu, volit jeho cestu, zůstávat před ním pokorný, přijímat jeho rady i napomenutí. Zůstávat v modlitebním spojení s ním a znát osobně jeho Syna (viz Žalm 111:10, Kazatel 2:26, Přísloví 2:6, 3:13, 8:10-11, 11:2, 13:10, 29:15, Efezským 1:16-17, 1. Korintským 1:30). Takže, jak se ti to zatím daří?