„Spravedlivý, i když sedmkrát padne, zase povstane…“ Přísloví 24:16

V následujících pěti dnech se podíváme na pět různých typů zklamání. První je zklamání ze sebe samého. To je ten nejvíce vysilující druh zklamání, protože tě může uvést do bludného kruhu, z něhož se těžko dostává. Petr to zažil na vlastní kůži. Přísahal věrnost Kristu slovy: „Kdyby všichni od tebe odpadli, já nikdy ne!“ (Matouš 26:33). Přesto ho pak třikrát zapřel. Později si vzpomněl na jeho slova: „Amen, pravím ti, že ještě této noci, dřív než kohout zakokrhá, třikrát mě zapřeš“ (Matouš 26:34). Petr, zdrcený svým selháním, „vyšel ven a hořce se rozplakal“ (viz Lukáš 22:62). Cítíš se také tak? Říkáš si, jak by si Pán mohl použít někoho, jako jsi ty? Ježíš nebyl Petrem šokován. Byl si dobře vědom jeho nedostatků, když ho povolával. Věděl však také, že jeho upřímný učedník má vnímavé srdce. Proto se rozhodl projevit mu milost, místo aby ho zavrhl. Když Ježíš po svém vzkříšení nařídil vzkázat učedníkům a zvláště Petrovi, aby se s ním potkali v Galileji, potvrdil tím, že si svého chybujícího učedníka vybral (viz Marek 16:7). Zbytek Petrova života už je příběhem vítězství. Co bys tedy měl dělat, když zhřešíš nebo selžeš a zklameš sám sebe?
1) Pokoř se a čiň pokání. Vyznej svůj hřích, nevymlouvej se, nesnaž se ho racionalizovat, neobviňuj z něj okolnosti ani ostatní lidi.
2) Přijmi Boží milost a odpuštění vírou, ne pocity. Nenech se satanem přesvědčit, že jsi mimo Boží dosah a milost. Nejsi.
3) Nedopusť, aby tě zklamání uvrhlo do beznaděje a zoufalství.
4) Vyhledej pomoc, která ti pomůže vrátit se na správnou cestu – čím dříve tím lépe.