„… kdo je mistrem svého díla, v královských službách octne se…“ Přísloví 22:29, B21

Šalomoun napsal: „Hleď – kdo je mistrem svého díla, v královských službách octne se; nepatrným lidem sloužit nebude“ (Přísloví 22:29, B21). Zručnost ale není geneticky daná, musíš ji rozvíjet. Někdy to znamená pracovat do půlnoci, napnout síly do krajnosti a nespokojit se s ničím menším.
Když sleduješ mistry řemesla, tvůj respekt k nim stoupá. Všímáš si jejich důrazu na detail, toho, že nedělají kompromisy, jejich trpělivosti, obětavosti a hrdosti na vlastní práci. Vzbuzují důvěru a respekt. Neexistuje praktičtější ilustrace pravého křesťanství! Když mluví, lidé jim naslouchají. Jestli o tom pochybuješ, zkus sdílet víru s lidmi, kteří tě vidí, když jednáš nečestně, lajdácky a ledabyle. Bude lepší mlčet, dokud si nezasloužíš právo být vyslyšen. Bible říká: „… cokoli mluvíte nebo děláte, čiňte ve jménu Pána Ježíše a skrze něho děkujte Bohu Otci“ (Koloským 3:17).
Ty reprezentuješ Krista a jeho Duch žije v tobě. Měl by sis proto stanovit standard dokonalosti. Tví zaměstnanci a zákazníci by měli mít jistotu, že od tebe dostanou jen to nejlepší. Zručný pracovník se nemůže ztratit, protože Bůh zaslibuje, že jeho práce nevyhnutelně přitáhne pozornost lidí, kteří ho povýší a odmění (viz Přísloví 22:29). Možná začíná dole, stoupá ale vzhůru jako smetana. Daniel, Šadrach, Mešach a Abednego začínali jako otroci v Babylóně. Skončili však jako královi nejbližší rádci. Proč? „Kdykoli od nich král potřeboval moudrou a rozumnou radu, zjistil, že desetkrát převyšují všechny věštce a kouzelníky v celém jeho království“ (Daniel 1:20, B21).