„… pracovitý člověk však jenom pokvete.“ Přísloví 13:4, B21

Dalším klíčem k úspěchu v práci je pracovitost: „… pracovitý člověk však jenom pokvete“ (Přísloví 13:4, B21). Zeptej se kteréhokoli zaměstnavatele, a řekne ti, že jeho největší výzvou je najít a udržet si dobré lidi. „… pilné ruce přinášejí bohatství“ (Přísloví 10:4, B21).
Být pracovitý znamená mít sebekázeň, motivaci, být pohotový, spolehlivý a dotahovat věci do konce. Píle je vzácná hodnota, kterou je těžké najít. Bible nás učí, že tvůj šéf je zodpovědný, aby ti zaplatil spravedlivou denní mzdu, a ty jsi zodpovědný, abys odvedl spravedlivou denní práci. Jeden muž prý na pracovním pohovoru na otázku, zda je zodpovědný, odpověděl: „Ano, pokaždé když se v mém předchozím zaměstnání něco pokazilo, šéf řekl, že za to můžu já.“
Ale vážně, chceš prosperovat? Snaž se, aby prosperoval tvůj zaměstnavatel! Povýšení ti zajistí tvrdá práce, ne politika a manipulace. „Ruka pilných bude vládnout, kdežto zahálka vede do poroby“ (Přísloví 12:24). Líní zaměstnanci si stěžují na nespravedlivé šéfy, systémy, které jsou proti nim, a „firemní patolízaly“, kteří se vtírají šéfům a jsou jimi hájeni. Tito lidé chtějí privilegia, která mají ostatní, nejsou ale ochotni se k nim dopracovat. Bible říká: „… pracovitý člověk však jenom pokvete“ (Přísloví 13:4, B21). Pracovití získají vše, uspokojení z dobře vykonané práce, pocit vlastní hodnoty, pověst čestného člověka, důvěru ostatních, jistotu práce, zisk, povýšení a především Boží pochvalu!