„Neprávem nabyté poklady neprospějí…“ Přísloví 10:2

Jestli chceš být v práci požehnaný, musíš být poctivý. Není moudré krást, i když tě u toho nechytnou. „Neprávem nabyté poklady neprospějí…“ (Přísloví 10:2).
Možná kradeš a prochází ti to, nebude ti to ale ku prospěchu. „Rychle nabyté jmění se rychle rozuteče, kdo shromažďuje po hrstkách, zbohatne“ (Přísloví 13:11, B21). Nemůžeš dělat špatnou věc a skončit dobře. Nejenže budeš mít potíže, ale přivodíš problémy i těm, kdo tě milují a jsou na tobě závislí. „Kdo se žene za ziskem, rozvrací svůj dům…“ (Přísloví 15:27). Zamysli se nad tím, zda můžeš přijít o práci, poškodit si pověst, být ponížen, nést náklady a právní následky, které dopadnou na celou rodinu, a skončit v hanbě, což se negativně odrazí i na tvých dětech. Tvůj protějšek si zaslouží čestného partnera. Tvé děti si zaslouží mít dobrý vzor k následování a jistotu, že cesta, po níž jdeš, je pro ně bezpečná.
Rozhlasový moderátor Paul Harvey uvedl, že čtyřicet procent amerických zaměstnanců se přiznalo ke krádeži v práci a pětadvacet procent z nich to hodnotilo jako oprávněné. Zdůvodňovali to slovy: „Dělá to každý, tak proč bych nemohl já… Šéf si to může dovolit, nebude to postrádat… Je to jen malá věc, nesejde na tom… Firma mi dluží, jen si beru, co mi patří… Zasloužím si to, tvrdě jsem pracoval, a nikdy jsem nebyl oceněn.“
A co na to říká Bůh? „Svévolníka výdělek z jeho práce zklame…“ (Přísloví 11:18). Jestli podvádíš svého zaměstnavatele, Bible tě nazývá svévolníkem. Zaměstnavatelé a zákazníci by měli ze všech lidí nejvíce důvěřovat právě Kristovu následovníkovi, že je poctivý, zaslouží si svou mzdu a poskytuje kvalitní služby.