„Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.“        Přísloví 13:10

Proč odmítáme přijmout informace, které by nám mohly pomoci? Někdy je to proto, že chceme ochránit své ego před bolestivou pravdou. Máme-li pevně zakořeněný názor, zaujímáme k myšlení druhých odmítavý postoj. A tím ubližujeme nejen jim, ale i sami sobě. „Lepší nuzný moudrý chlapec než starý král, ale hloupý, který nedovede přijmout poučení“ (Kazatel 4:13).
Určitě jsi odborník na spoustu věcí. Existují však také oblasti, v nichž potřebuješ radu. Jakmile se rozhodneš přestat naslouchat, přestaneš růst. Thomas Carlyle řekl: „Každý člověk mi je nadřízený v tom, co se od něj mohu naučit.“ I když je to, co se dozvíš, negativní nebo je to poučení, co bys neměl dělat, stále jsou to cenné informace, které tě mohou ochránit a obohatit. John Maxwell řekl: „Je jedna věc, která rozhoduje o růstu organizace více než kterákoli jiná. Co to je? Růst lidí v organizaci. Co určuje růst lidí? Růst vedoucího! Pokud tě lidé budou následovat, budou moci dojít jen tak daleko, jak daleko dojdeš ty. Když neporosteš ty, neporostou ani oni. Přestanou růst nebo půjdou někam jinam, kde pro ně růst bude možný.“
Jeden příběh vypráví o starém farmáři, který přihlásil na Kentucky Derby svou mulu. Organizátor dostihu mu řekl: „Vaše mula nemá šanci nad těmito plnokrevníky vyhrát.“ „Já vím,“ odpověděl farmář, „myslím si ale, že jí jejich společnost prospěje.“ K růstu potřebuješ správnou společnost a správné podněty.