„… moje myšlení nejsou myšlení vaše…“ Izajáš 55:8, ČSP

Bůh řekl: „Vždyť moje myšlení nejsou myšlení vaše, ani vaše cesty nejsou cesty mé… Neboť jako jsou nebesa vyšší než země, tak jsou … má myšlení vyšší než myšlení vaše“ (Izajáš 55:8-9, ČSP). Dokud se nevyrovnáš se skutečností, že Bůh neuvažuje jako ty, budeš pochybovat o jeho cestách, a dokonce i o jeho lásce. Snažíme se vyhýbat bolesti, Bůh si však bolest často používá, aby nám přinesl pokoj. Toužíme po útěše, Bohu však více záleží na charakteru. Sháníme se po věcech, jejichž hodnota vyprchá, zatímco on nám říká, abychom svůj život stavěli na tom, co vydrží na věčnost.
Skutečnost je taková, že Bůh přebývá v dimenzi, kterou si nedokážeme představit. Šalomoun řekl: „Kdo však má tolik síly, aby jemu mohl vybudovat dům? Vždyť jej nemohou pojmout nebesa, ani nebesa nebes“ (2. Paralipomenon 2:5). Nic z toho, co má kontrolu nad tebou, nemá kontrolu nad Bohem. A to, co dělá starosti tobě, nedělá starosti jemu. Zamysli se: Je snad orel zneklidněn dopravní zácpou? Ne, on se vznáší nad ní. Je velryba znepokojena hurikánem? Jistěže ne, ponoří se pod něj. Je lev vyveden z míry myší, která se mu postaví do cesty? Ne, přejde přes ni. Oč více je Bůh schopen povznést se nad, ponořit se pod a přejít přes pozemské problémy!
Co je pro člověka nemožné, je pro Boha možné (viz Matouš 19:26). Bůh může být najednou všude a může slyšet a vyslyšet všechny modlitby, které k němu přicházejí. Zamysli se nad tím: Bůh postupuje podle určitého plánu a s určitým záměrem. Sedí na trůnu, má vše pod kontrolou, přičemž stále dohlíží na každý detail tvého života. Kéž tě dnes tato pravda potěší.