„… Hospodin je v nebesích na svém trůnu…“ Žalm 11:4, ČSP

Žalmista se ptá: „Když se všechno od základů hroutí, co dokáže spravedlivý?“ (Žalm 11:3). Hned si také sám odpovídá: „Hospodin má trůn svůj na nebesích“ (Žalm 11:4).
Co dělat, když tě postihne nemoc, zhroutí se ti manželství, vidíš své děti trpět nebo když zasáhne smrt? Měj na paměti, že Bůh je stále na svém trůnu a bdí nad tebou. Jeho pozornosti a péči neunikne ani nejmenší podrobnost. Postupuje podle svého plánu, a obvykle to není plán, kterému bychom rozuměli, když procházíme těžkým obdobím. Teprve při pohledu zpět si uvědomíme, že nás jeho dobrota a milosrdenství provázely všemi dny našeho života (viz Žalm 23:6).
Josef se ocitl ve vězení. Mojžíš strávil čtyřicet let na poušti. Daniel skončil v řetězech. Byly to neutěšené chvíle. Co v nich kdo mohl vidět dobrého? Kdo mohl vědět, že vězně Josefa dělí jen jediné povýšení od toho, aby se stal premiérem? Kdo by si byl pomyslel, že Bůh Mojžíšovi poskytne čtyřicet let výcviku na poušti, aby pak přes ni mohl převést lid? Kdo by si byl dokázal představit, že se zajatý Daniel brzy stane královým rádcem? Udělal to s Josefem, Mojžíšem, Danielem a udělá to i s tebou. Takže mu důvěřuj. On ti dá milost, kterou potřebuješ, abys tuto situaci zvládl. Pokud se ptáš: „Bože, kde jsi?“ jeho odpověď zní: „Hle, já jsem s tebou. Budu tě střežit… Nikdy tě neopustím, ale učiním, co jsem ti slíbil“ (1. Mojžíšova 28:15).