„Když to víte, blaze vám, jestliže to také činíte.“ Jan 13:17

Ježíš shrnul své učení o štěstí takto: „Když to víte, blaze vám, jestliže to také činíte“ (Jan 13:17). Bible nám dává tři klíče, které jsou zásadní pro dosažení štěstí.
1) Buď spokojený (viz 1. Timoteovi 6:8). Jeden muž poté, co vyzkoušel všechno, aby se zbavil pampelišek, zavolal do zahradnictví a zeptal se, co by ještě mohl zkusit. Majitel zahradnictví mu řekl: „Zkuste si na ně zvyknout!“ V životě dosáhneš toho, na co se soustředíš. Pavel napsal: „… přemýšlejte o všem, co je pravdivé, čestné, spravedlivé, čisté, cokoli je hodné lásky, co má dobrou pověst, co se považuje za ctnost a co sklízí pochvalu“ (Filipským 4:8).
2) Buď vděčný (viz 1. Tesalonickým 5:18). Rozhlédni se kolem sebe a děkuj za to, co ti Bůh dává. A pokud to nedokážeš, děkuj mu za to, před čím tě ochránil. Ďábel ti ani nemusí nic ukrást, stačí mu, když budeš vše považovat za samozřejmost. „Z jeho plnosti jsme byli obdarováni my všichni milostí za milostí“ (Jan 1:16).
3) Nauč se vážit si svých nejbližších. „Nikdo ať nemyslí sám na sebe, nýbrž ať má ohled na druhého!“ (1. Korintským 10:24). George Eliotová napsala: „Ach … ta nevýslovná útěcha cítit se s někým bezpečně, nemuset odvažovat myšlenky ani odměřovat slova, ale nechat je volně proudit tak, jak přicházejí, plevy smíchané se zrním, a vědět, že věrná ruka je vezme a proseje, ponechá si to, co stojí za zachování, a zbytek pak laskavým dechnutím odfoukne.“
Pamatuj si, že na štěstí není žádný nárok, je to odměna za to, že každý den děláš správné věci.