„… míru víry udělil každému Bůh.“ Římanům 12:3

Na základě svých minulých zkušeností můžeš snadno podlehnout pesimistickým myšlenkám a obavám z toho, jak se věci vyvinou. Ježíš zdůraznil, že žijeme v „nevěřící“ generaci (viz Matouš 17:17). To znamená, že musíš stále bojovat s poraženeckým postojem představovaným kulturou, médii, vzdělávacím systémem, pracovištěm a někdy i s vlastními přáteli. Pokud si tohle neuvědomíš, může tě to zlomit a může to rozmělnit tvou víru. Proto musíš svou víru denně sytit Božím slovem.
Ježíš řekl: „… budete-li mít víru jako zrnko hořčice, řeknete této hoře: ‚Přejdi odtud tam‘, a přejde…“ (Matouš 17:20). Všimni si, že Ježíš nemluví o hoře, na niž jsi narazil před lety. Řekl: „řeknete této hoře“. Chce, abys svou víru uplatnil dnes! Řekl: „… budete-li mít víru jako zrnko hořčice, … nic vám nebude nemožné“ (Matouš 17:20). Hořčičné semínko je tak maličké, že ti může uvíznout mezi zuby. Ježíš ale řekl, že ačkoli je nejmenší ze všech semen, vyroste z něj strom dostatečně velký na to, aby se v něm uhnízdili ptáci (viz Matouš 13:32). Možná si myslíš, že žádnou víru nemáš. Ale ano, máš. Pavel řekl, že Bůh každému z nás udělil určitou míru víry (viz Římanům 12:3). A když je tato víra aktivována, dějí se zázraky. I kdyby ti zbyla jen špetka víry, máš vše, co potřebuješ, abys mohl zvítězit.
Víra ale funguje pouze tehdy, když se stane jazykem, jímž mluvíš, a postojem, který si udržuješ. Nepříteli záleží na tom, abys o tom nevěděl, protože když to víš, nebudeš myslet pouze na to, co se děje, ale začneš přemýšlet o tom, co je možné!