„… abys je pobil. Vyhubíš je jako klaté…“ 5. Mojžíšova 7:2

Americký spisovatel Henry Van Dyke řekl: „Dokud je způsob života určován návyky a stereotypy, neobjeví se nové rozměry duše.“ Návyky jsou jako stroje, vytvářejí stále totéž. Nemohou dělat nic jiného, jsou konstruovány tak, aby produkovaly jeden konkrétní výsledek. Změna vyžaduje nové chování, myšlenky, vztahy a ochotu bojovat se starými způsoby myšlení. A k tomu je nutný pevný vztah s Bohem!
Při vstupu do zaslíbené země Bůh svému lidu řekl, aby úplně zničil své nepřátele, jinak by nepřátelé nakonec zničili je. Takže když ti Bůh říká, že je čas vyhlásit válku svým špatným návykům, neříkej „všichni to dělají“ nebo „to není velký problém“. Cokoli, co tě zotročuje a brání ti užívat si svobody, kterou ti Ježíš koupil na Kalvárii, je hodně velký problém. Namísto odporu a výmluv se modli: „Pane, ukaž mi kořen tohoto problému, a jak se s ním mohu vypořádat. Jsem dnes připraven změnit svůj život k lepšímu.“
Všiml sis někdy, že kdykoli máš zkušenost s Bohem na vrcholu hory, na jejím úpatí na tebe vždy čeká nepřítel? Po zážitku na Hoře proměnění se na Ježíšovy učedníky obrátil muž. Jeho syn byl chycen v sebezničujícím kruhu. Písmo říká: „… často padá do ohně a často do vody“ (Matouš 17:15). Pokaždé, když padáš do stejných pastí, děláš stejné chyby, vrháš se do stejných vztahů nebo vězíš ve stejných návycích, je čas předat svůj problém Ježíšovi a požádat ho o pomoc. A on pomůže!