„Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí.“ Lukáš 23:34

Co bys měl dělat, pokud jsi ve vztahu, v němž tě někdo jakkoli zneužívá? Zde je několik rad do takové situace:
1) Modli se za něj. Ježíš řekl: „Dobře čiňte těm, kteří vás nenávidí. Žehnejte těm, kteří vás proklínají, modlete se za ty, kteří vám ubližují“ (Lukáš 6:27-28). Říká se, že devadesát procent těch, kteří zneužívají druhé, byli sami zneužíváni. Často se tak navenek projevují jejich neuzdravené rány a nevyřešené problémy. A i když je to v žádném případě neomlouvá, dává ti to návod, jak se za ně modlit. Satan velmi rád používá věci jako alkohol, drogy, hněv, pornografii a další náhražky, aby zničil vztahy. Modli se tedy, aby se z toho, kdo zneužívá, stal člověk, jakého Bůh chtěl mít. „Až mě bude volat, odpovím mu, v soužení s ním budu, ubráním ho, obdařím ho slávou“ (Žalm 91:15).
2) Vyhledej pomoc. Šalomoun řekl: „Přepadnou-li jednoho, postaví se proti nim oba. A nit trojitá se teprv nepřetrhne!“ (Kazatel 4:12). Pokud potřebuješ podpůrnou skupinu nebo prostředníka, který by zasáhl, učiň potřebné kroky a učiň je hned.
3) Pokud je to nutné, ukonči ten vztah. Tvým úkolem není člověka změnit. A není to selhání na tvé straně, pokud se nezmění, když bude vystaven Boží lásce a pravdě. Zde je zaslíbení, na něž se můžeš postavit: „Vždyť Bůh řekl: ‚Nikdy tě neopustím a nikdy se tě nezřeknu.‘ Proto smíme říkat s důvěrou: ‚Pán při mně stojí, nebudu se bát. Co mi může udělat člověk?‘“ (Židům 13:5-6).