„Nechtějte sami odplácet, milovaní, ale nechte místo pro Boží soud…“        Římanům 12:19

Když ti někdo ublížil nebo tě zradil, těžko odoláváš touze se mu pomstít, zvláště když dostaneš příležitost vyrovnat staré účty a kamarádi tě popichují, abys toho využil. Říkají ti: „Je to jediné správné a spravedlivé.“
Než se rozhodneš, zamysli se nad příběhem z dvacáté čtvrté kapitoly 1. Samuelovy: Závistí sžíraný král Saul využil každé příležitosti k pokusu zničit svého Bohem určeného nástupce Davida. Hnán touhou ho zlikvidovat shromáždil tři tisíce vojáků, aby ho našli a zabili. Saul se Božím řízením zastavil, aby si odpočinul ve velké jeskyni, kde se skrývali David a jeho muži. Ti Davidovi řekli: „Teď je ideální příležitost ho zabít a převzít trůn.“ David místo toho jen uřízl cíp Saulova pláště a později jej Saulovi ukázal jako důkaz, že ušetřil králův život. Davidova strategie byla asi jeho mužům k smíchu, on však žil podle jiných mě??tek, tedy podle řítek, tedy podle Božího slova! Řekl svým mužům: „Neodpravuj ho! Vždyť kdo vztáhne ruku na Hospodinova pomazaného a zůstane bez trestu?“ (1. Samuelova 26:9).
Bůh svůj názor nezměnil. Bible říká, že se nemáme mstít. To je Boží záležitost, ty se toho varuj (viz Římanům 12:17-21)! Co bys tedy měl udělat? Buď připraven jednat v rozporu se svými instinkty! Bible říká: „Jestliže má tvůj nepřítel hlad, nasyť ho, a má-li žízeň, dej mu pít; … přemáhej zlo dobrem“ (Římanům 12:20-21). Změní to tvého nepřítele? Možná ano, možná ne. Změní to ale tvůj postoj a Bůh ti požehná.