„Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům, ale proti mocnostem, silám a všemu, co ovládá tento věk tmy, proti nadzemským duchům zla.“    Efezským 6:12

Jessie Pennová-Lewisová ve své klasické knize Válka proti svatým (War on the Saints) napsala: „Hlavní podmínkou pro působení zlých duchů v lidských bytostech je, kromě hříchu, pasivita.“ Proto nás apoštol Petr naléhavě vyzývá: „Buďte bdělí! Váš protivník, ďábel, obchází jako ‚lev řvoucí‘ a hledá, koho by pohltil“ (1. Petrova 5:8). Viděl jsi někdy, jak hladový lev požírá svou kořist? To je obraz toho, co se s tebou satan chystá udělat. A použije si k tomu věci, jako je zábava, moc, nátlak, majetek, vášně a lidé. Pavel nás nabádá, abychom byli ve střehu: „Nenechme se oklamat satanem – jeho úmysly nám přece nejsou neznámé“ (2. Korintským 2:11, B21).
Jak se můžeš bránit? Neil Anderson řekl: „Naší obranou před přímými útoky zlého je vyslovovat nahlas Boží pravdu.“ Proč je třeba mluvit k satanovi nahlas? Protože Bůh zná myšlení a záměry tvého srdce, kdežto satan ne (viz Jeremjáš 17:9-10 a Žalm 139:1, 23-24). Když se na tebe satan zaměří, připomeň si Jakubova slova: „Podřiďte se tedy Bohu. Vzepřete se ďáblu a uteče od vás…“ (Jakub 4:7). Udělej tyto dva mocné kroky:
1) Než se pustíš do nepřítele, promluv si o tom nejprve s Bohem: „Až mě … budeš v den soužení volat, já tě ubráním…“ (Žalm 50:15).
2) Pak promluv k nepříteli. Stručně a v autoritě! „Satane, ve jménu nepřemožitelného Ježíše Krista, okamžitě zastav veškeré aktivity proti mně. Táhni a nevracej se!“ Uposlechne? Ty ses podřídil a vzepřel, takže nemá na vybranou.