„Rozjímej nad ním ve dne v noci…“ Jozue 1:8

Biblické rozjímání upadlo do nemilosti. Proč? Protože žijeme v bezmyšlenkovité společnosti okamžiku. Z televize, mobilních telefonů, e-mailu, textových zpráv, pošty, satelitů, kabelových zpravodajských kanálů a podcastů se na nás valí tolik věcí, že sotva najdeme čas zareagovat, natož přemýšlet.
Vzpamatuj se! Duchovní zralost si nemůžeš „stáhnout“ stisknutím několika kláves na počítači. Proto Písmo tak často mluví o rozjímání. Bůh, autor Bible, dal Jozuovi návod na úspěšnou kariéru a úspěch ve všem, čeho se dotkne: „Kniha tohoto zákona ať se nevzdálí od tvých úst. Rozjímej nad ním ve dne v noci, abys mohl bedlivě plnit vše, co je v něm zapsáno. Potom tě bude na tvé cestě provázet zdar, potom budeš jednat prozíravě“ (Jozue 1:8). Všimni si slov „budeš jednat“. Abys v životě uspěl, musíš něco udělat. Co bys měl udělat? Rozjímat o Božím slově! Jak často? „Ve dne v noci“.
O kterém oddílu Písma jsi tedy přemýšlel dnes ráno, když jsi začínal svůj den? Nebo při cestě do práce a z práce? A když jsme u toho, kdy jsi naposledy vědomě přemýšlel o nějaké biblické pravdě nebo zásadě? Pokud si nemůžeš vzpomenout, ihned začni se změnou. Pavel řekl Timoteovi: „Na to mysli, v tom žij, aby tvůj pokrok byl všem patrný“ (1. Timoteovi 4:15). A to platí stále!