„… žijte v pokoji…“ 2. Korintským 13:11, B21

„Brady Bunch“ byl oblíbený televizní seriál, v němž maminka se třemi dcerami a tatínek se třemi syny vytvořili jednu velkou šťastnou smíšenou rodinu bez konfliktů a soupeření. Problém je, že takhle to bývá málokdy. Pokud máš v plánu uzavřít nové manželství, zde jsou tři výzvy, s nimiž budeš potřebovat Boží pomoc:
1) Je běžné, že děti vnímají nového nevlastního rodiče jako uzurpátora. Jejich vzpomínka na ztraceného rodiče, ať už matku nebo otce, může být velmi silná. Přijmout někoho nového vnímají jako zradu. To může nevlastního rodiče hodně svazovat.
2) Často se stává, že se jedno z dětí přesune do vakua, které po sobě zanechal ztracený rodič, a vnímá se jako náhradní manželský partner. Postavení a moc, které s sebou tato podpůrná role přináší, jsou tak silné, že mladý člověk nemusí být ochoten se jich vzdát.
3) Každý z nás je iracionálně oddán vlastnímu tělu a krvi, zatímco s ostatními se pouze známe. Takže když dojde v nové rodině ke konfliktu, rodiče jsou téměř vždy nakloněni těm, které přivedli na svět. Jakmile děti toto napětí mezi rodiči vycítí, některé z nich se ho pokusí využít ve svůj prospěch.
To jsou důvody, proč mají druhá a třetí manželství statisticky vyšší míru selhání než ta první. Je tu ale dobrá zpráva: „… u Boha je možné všecko“ (Matouš 19:26). Co bys měl dělat? Co nejdříve vyhledej odborné poradenství. Ano, něco to stojí, rozvod by tě ale přišel dráž. A zapoj Boha, může ti dát trpělivost, moudrost a lásku, kterou potřebuješ. „… žijte v pokoji, a Bůh lásky a pokoje bude s vámi“ (2. Korintským 13:11, B21).