„Milostí Boží jsem to, co jsem…“ 1. Korintským 15:10

Znovuzrození začíná procesem proměny toho, jak o sobě smýšlíš. Tento proces však musí denně pokračovat obnovováním mysli: „… se nechte proměňovat obnovou své mysli, abyste dokázali poznat, co je Boží vůle – co je dobré, náležité a dokonalé“ (Římanům 12:2, B21). Všimni si, že když Boží slovo mění tvé myšlení, dějí se dvě věci – poznáváš jeho vůli pro sebe a zjišťuješ, že Bůh má z tebe radost. Když se toto stane, změní se i způsob, jak vnímáš sám sebe, a už tě netrápí, jak na tebe nahlížejí druzí.
Co si o sobě myslíme, je hluboce ovlivněno názory našich autorit v letech našeho formování. Pokud měli rodiče sklon nás zanedbávat nebo ignorovat, došli jsme k závěru, že jim nestojíme za to, aby nám věnovali čas, pozornost nebo lásku, a to narušilo naše sebehodnocení. Jak ale zrajeme ve známosti Božího slova, učíme se chodit ve světle nového obrazu sebe samého a začínáme na sebe pohlížet novým způsobem.
Bez ohledu na to, čím jsi v životě prošel nebo jaké chyby jsi udělal, Bůh ti pomůže uvědomit si, kým ve skutečnosti jsi a jaký úkol ti ve své milosti určil. Než se Pavel setkal s Kristem, zabíjel křesťany, což je nejhorší, co může být! Po setkání s Kristem však napsal: „Milostí Boží jsem to, co jsem, a milost, kterou mi prokázal, nebyla nadarmo…“ (1. Korintským 15:10). Když pochopíš Boží milost, jeho nezaslouženou, nevyčerpatelnou a neselhávající přízeň, kterou ti projevuje, hluboce to promění tvé sebehodnocení, tvé vnímání sebe samého.