„Dopřává mi odpočívat na travnatých nivách…“ Žalm 23:2

Život může být vyčerpávající, i když žiješ správně a děláš samé správné věci. Všichni jsme dostali balík adresovaný prostě „Obyvateli“. Někdy nejsi vyčerpaný proto, že jsi udělal něco špatně, ale jenom proto, že obýváš tuto planetu. Pokud to dopustíš, spojení světa, těla a ďábla z tebe vysaje duchovní vitalitu. Snažíš se modlit, nepřicházejí ti ale slova. Víš, že bys měl číst Bibli, ale když se o to pokoušíš, písmena na stránce ti všechna splývají a nic nedává smysl. Nechce se ti naslouchat duchovním lidem, zvlášť když máš podezření, že své pozitivní názory možná jen předstírají. Prostě vykonáváš duchovní rituály, přikyvuješ a říkáš amen, tvá duše ale běží naprázdno.
David, který býval pastýřem, řekl, že nám Bůh nám „dopřává“ odpočívat. Proč? Protože bychom byli schopní se pořád toulat sem tam jako ovce až do vyčerpání. Všimni si dvou věcí, které David řekl:
1) „Na zelených loukách mi dává spočinout…“ (Žalm 23:2, B21). Slovo „zelený“ znamená „svěží“. Každý den potřebuješ nové osvěžující setkání s Bohem v modlitbě a čerstvý doušek jeho Slova. Nejen chléb, ale i tvůj duchovní život může okorat.
2) „… vodí mě na klidná místa u vod…“ (Žalm 23:2). Slovo „klidný“ znamená, že potřebuješ chvíle klidu a rozjímání. „Ztište se, a vězte, že já jsem Bůh“ (Žalm 46:11, přel. z angl.). „Ztišení“ je jediný způsob, jak Boha důvěrně poznat, vnímat jeho vedení a čerpat z jeho síly.