„Unáhlený člověk dělá hlouposti…“ Přísloví 14:17, B21

Zaspal jsi, nemohl jsi nastartovat auto, přišel jsi pozdě do práce, a ještě se ti rozbil počítač? To jsou věci, které tě mohou naštvat, ale pouze tehdy, když jim to dovolíš. Šalomoun řekl: „Unáhlený člověk dělá hlouposti…“ (Přísloví 14:17, B21). Pokud se necháš unést hněvem, musíš počítat s tím, že na to doplatíš! V Bibli se píše: „Je lepší být trpělivý než velký silák, je lepší se ovládat než města dobývat“ (Přísloví 16:32, B21). Hněv se ti vždy vymstí, a nakonec způsobí mnohem více škody než věc, která jej vyprovokovala. David řekl: „Hospodine, ty můj hlas uslyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat“ (Žalm 5:4). Začni tím, že odevzdáš svůj den Bohu, pak nebudeš tak náchylný k hněvivým reakcím, když se něco pokazí.
Jeden kazatel napsal: „Náš čas zde na Zemi je krátký. Je škoda nechat něco, co se stalo před dvaceti minutami nebo dokonce před dvaceti lety, by to pokazilo náš den. Rozhodl jsem se, že se budu radovat každý jeden den. Možná, že udělám chybu, možná se věci nevyvinou podle mých představ. Možná budu zklamaný. Ale rozhodl jsem se žít radostný život. Nedovolím ničemu, co se stane nebo nestane, aby mě to připravilo o radost. Každé ráno říkám: ‚Otče, tento den bude skvělý. Děkuji ti, že jsi mi dal disciplínu, sebeovládání a že činím dobrá rozhodnutí. Možná, že jsem neudělal to, co jsem měl udělat už včera, ale ten den je pryč. Dnes to udělám lépe.‘“
Už jsi někdy přemýšlel, proč je čelní sklo auta tak obrovské a zpětné zrcátko tak malé? To proto, že to, co je za námi, není ani zdaleka tak důležité jako to, co je před námi. Dívej se tedy dopředu a bez ohledu na to, co se ti dnes přihodí, se nenech připravit o pokoj.