„Neboť je to Bůh, který ve vás působí, že chcete i činíte, co se mu líbí.“ Filipským 2:13

Pamatuješ si hru na slepou bábu? Vyhrát v této hře znamená poslepu chytit někoho z těch, kdo tě roztočili. Mnohé Boží děti se snaží rozpoznat Boží vůli a záměr pro svůj život do značné míry podobným způsobem. Ty to tak ale dělat nemusíš. Zde jsou biblické kroky, které ti pomohou zbavit se dohadů.
1) Zavaž se poslouchat Boží vůli. Nemůžeš Boží vůli porozumět, pokud se nerozhodneš ji činit bez výhrad. Jakákoli touha přidržet se vlastní vůle tě činí slepým k rozpoznávání té jeho. Nepotřebuješ detailní mapu, je to cesta víry. Buď si jistý tím, že tě Bůh miluje a chce pro tebe jen to nejlepší. Když se mu podřídíš, budeš moct „rozpoznat, co je vůle Boží, co je dobré, Bohu milé a dokonalé“ (viz Římanům 12:2).
2) Poslouchej hlas svého Pastýře a důvěřuj mu. Ježíš tě nenechá, abys sám tápal v nalezení Boží vůle. On je náš dobrý pastýř a pro tebe platí: „… ovce slyší jeho hlas. Volá své ovce jménem a vyvádí je. … jdou za ním, protože znají jeho hlas“ (Jan 10:3-4). Všimni si výrazu „slyší jeho hlas“. S časem a zkušenostmi se naučíš poznávat, kdy k tobě mluví Bůh. Stejně jako Abraham, který se podřídil Boží vůli, aniž by věděl, kam ho Bůh posílá, i ty jsi povolán podřídit svou vůli Bohu, aniž bys věděl, kam tě povede. Bůh zaslibuje moudrost, vhled, porozumění – ne těm, kdo jsou chytří v duchovní oblasti, ale každému, komu chybí moudrost (viz Jakub 1:5-6). Věř tedy, že má moudrost i pro tebe!